A projekt megvalósításra alkalmas!

Az épületek terén egyre több igény lép fel, hogy a mai, modern életvitel technológiai kívánalmainak is megfeleljenek. Egy európai színvonalú beruházásnak a gyengeáramú rendszerek alapvető részét képezik, legyen szó akár riasztó- vagy kamerarendszer, esetleg beléptető rendszer vagy a klímavezérlés alkalmazásáról. Ezek ugyan utólagosan is kiépíthetők, de a gyengeáramú rendszerek kiépítésének rentabilitása körültekintő szakmaisággal a tervezésnél biztosítható. Cikkünk megírásához az EXTRICO Systems Hungary Zrt. szakemberei voltak segítségünkre.

Az épületek terén egyre több igény lép fel, hogy a mai, modern életvitel technológiai kívánalmainak is megfeleljenek. Egy európai színvonalú beruházásnak a gyengeáramú rendszerek alapvető részét képezik, legyen szó akár riasztó- vagy kamerarendszer, esetleg beléptető rendszer vagy a klímavezérlés alkalmazásáról. Ezek ugyan utólagosan is kiépíthetők, de a gyengeáramú rendszerek kiépítésének rentabilitása körültekintő szakmaisággal a tervezésnél biztosítható. Cikkünk megírásához az EXTRICO Systems Hungary Zrt. szakemberei voltak segítségünkre.

Ahhoz, hogy egy korszerű rendszer felépülhessen, jól átgondolt és alaposan tervezett kell legyen, valamint megfelelő műszaki paraméterekkel kell rendelkezzen. Az előre tervezés költsége meghálálja, megspórolja a később felmerülő technikai igények betöltését. Ezért a tervezés elején, a koncepció kialakításánál érdemes projektcéget bevonni, amely képes együttgondolkodni a partnerrel.

A gyengeáramú rendszerek kiépítésével foglalkozó EXTRICO Systems Hungary Zrt. szakemberei szerint idén a leglényegesebb szempontnak a technológia könnyű kezelhetősége ígérkezik. Alapigény lesz szerintük az is, hogy minden rendszer egyetlen grafikus felületen, „globálisan” elérhető, és telefonos applikációkkal kezelhető legyen. Vagyis az ügyfél pár érintéssel a beléptető rendszert, a jelző- és riasztórendszereket és a kamerarendszer is kezelhesse, programozhassa igény szerint.

„Kidolgozzuk a partnereink ötleteit”

A modern épületek gyengeáramú rendszereinek programozhatósága nem a hagyományos értelemben vett programozást jelenti, hanem új, korszerű, grafikus és szöveges vezérléssel valósíthatók meg. Így könnyen átlátható, megérthető és gyorsan kezelhető a rendszer. Komplexitását illetően csak egy példa: összeköthető a beléptető rendszer a munkaidő-nyilvántartással és az a könyvelési szoftverrel, ami által erőforrást szabadíthat fel a megrendelő, vagy éppenséggel spórolhat a költségein. Emiatt az EXTRICO szakemberei úgy fogalmaznak: „A legoptimálisabb megoldás érdekében együttgondolkozunk a partnereinkkel, és kidolgozzuk az ötleteiket.”

Megtérülő fejlesztés

A vezérlés platformfüggetlensége sem lehet ma már kérdéses, minden eszközön, bármekkora távolságból kezelhető kell legyen a világháló használatával. Habár ez a tendencia, de a tervezés fázisában költségnövekedést eredményez. Középtávon viszont megtérüléssel jár, ráadásul átláthatóvá teszi a rendszereket, csökkenti az erőforrásigényeket. Biztonsági szempontból is megtérül, és mellette védelmi szintet növelhet például a dedikált riasztást jelző rendszernek a betervezésével.

Az árérzékenység az EXTRICO tapasztalata alapján biztosan jellemző lesz 2020-ban is. Az idén már azonban szükséges lesz elkerülni az olyan technikai megoldásokat, amelyek olcsóbbak, de nem korszerűek. Ilyen például az informatikai hálózatstruktúra hagyományos, rézzel szerelt kábelekből való kivitelezése. A drágább, optikából szerelt hálózat nehezebben törhető fel mechanikusan, vagyis nehezebb hekkelni, ezért korszerűbb, biztonságosabb. Ráadásul nem várható, hogy rövid időn belül elavul a technológiája, ami viszont a rézzel szerelt kábeleknél már elképzelhető.

Kivitelezés kellemetlenségek nélkül

A kivitelező mellé érdemes jó időben bevonni a gyengeáramú rendszerek szerelésében jártas, megfelelően képzett projektcéget. Még akkor is tanácsos lehet ezt megtenni, ha már van ilyen cégünk, mivel tapasztalatok alapján több szem többet lát. Nem utolsó szempont, hogy ez gyakran a megbízás minőségét és a projekt teljes költséghatékonyságát eredményezi. Vagyis elkerülhetőek a kivitelezés során fellépő kínos meglepetések, jelentős költségeket felemésztő utólagos módosítások. A gyengeáramú projekt az utolsó lépések egyike, de az első lépéseknél szükséges a kivitelező tervezésben való részvétele.

Ha az ingatlan a tervek szerint kerül kivitelezésre, akkor sem dőlhetünk hátra még. A rendszer kiépítése után is van még ugyanis feladat. „Nem elegendő kiépíteni egy rendszert, hanem üzemeltetni is kell, és az előírt jogszabályok, rendeletek által javasolt időintervallumon belül vagy önkéntes vállalásban karban kell tartani. Ez megnöveli a rendszer élettartamát, csökkenti a hibák előfordulásának lehetőségét” – árulta el az EXTRICO szakmai teamje. Ez után pedig már tényleg nem marad más hátra, mint élvezni a modern, korszerű épület nyújtotta előnyöket.

(Megjelent: ogh.hu ; uzletihirszerzes.hu)

Kérjen tőlünk egyedi ajánlatot

Ha már régóta keresi a hosszú távon is megbízható megoldást személyi- és vagyonvédelmével, riasztó- és kamerarendszereivel, beléptetési megoldásaival és tűzvédelmi rendszereivel, informatikai hálózataival, vagy napelemes rendszereivel kapcsolatban, akkor kérjen tőlünk 100% a cége igényeire szabott ajánlatot.

További cikkeink

Tűzvédelmi rendszer – Meghatározó pont minden cég életében

Egy megfelelően kiépített tűzvédelmi rendszer nemcsak a kifejezetten tűzveszélyes épületek területén jelent megbízható védelmet, de bármely iroda, raktárépület, logisztikai épület vagy üzlet biztonságát tekintve is az egyik legfontosabb beruházásnak számít.

Amennyiben cégvezetőként vagy műszaki felelősként éppen egy új tűzvédelmi rendszer kialakítása előtt áll, vagy régi rendszerét szükséges lecserélni, érdemes velünk tartania: az Extrico szakértői csapata ugyanis fényt derít arra, mi mindent érdemes észben tartani egy ilyen beruházás előtt!

Tovább olvasom »

Üvegkapu – Minden, amit a rendeletről és bevezetéséről tudni kell

Az Üvegkapu nevet kapta a 2022. január 1-jén élesedett rendelet, mely az építőipar működésének javítását és átláthatóságának növelését célozza. Beruházók, generálkivitelezők számára számos kérdést vet fel az új szabályozás: mi is pontosan az az Üvegkapu rendszer? Mikor kell regisztrálni? Kinek a felelőssége az Üvegkapu használata? Milyen kötelezettségeknek kell egyáltalán eleget tenni?

Mutatjuk a legfontosabb tudnivalókat!

Tovább olvasom »

Biztonságos munkavégzés érintésmentes lázméréssel

A koronavírus okozta veszélyhelyzet hazánkban szerencsére feloldásra került, de a munkavégzés és a közösségi érintkezések terén továbbra is érvényben maradnak intézkedések. Ez új fejezetet nyit az épületüzemeltetés terén, hiszen a munkahelyeken, rendezvényeken, repülőtereken vagy iskolákban való biztonságos részvétel nemcsak a kézfertőtlenítők használatával és a kötelező maszkviseléssel, hanem fejlett technológiai eszközök segítségével is támogatható.

Tovább olvasom »