Tűzvédelmi rendszer – Meghatározó pont minden cég életében

Egy megfelelően kiépített tűzvédelmi rendszer nemcsak a kifejezetten tűzveszélyes épületek területén jelent megbízható védelmet, de bármely iroda, raktárépület, logisztikai épület vagy üzlet biztonságát tekintve is az egyik legfontosabb beruházásnak számít. Amennyiben cégvezetőként vagy műszaki felelősként éppen egy új tűzvédelmi rendszer kialakítása előtt áll, vagy régi rendszerét szükséges lecserélni, érdemes velünk tartania: az Extrico szakértői csapata ugyanis fényt derít arra, mi mindent érdemes észben tartani egy ilyen beruházás előtt!

Miért üzemkritikus pont a tűzvédelem?

Egy tűzeset minden cég számára felbecsülhetetlen károkkal járhat: tönkreteheti a munkaeszközöket, az előállított termékeket, sőt, egy szempillantás alatt felemésztheti akár az egész épületet is. A legsúlyosabb esetben pedig akár emberéleteket is követelhet.

Mitől is alakulhat ki tűz?

Számtalan ok állhat a háttérben: ide tartozik például az elektromos eszközök túlmelegedése, meghibásodása, a veszélyes anyagok helytelen tárolása, a főző-sütő berendezések felügyelet nélkül hagyása vagy a helytelen hulladékkezelés. Tapasztalataink szerint sokszor egy apró figyelmetlenség is elég a katasztrófahelyzet kialakulásához.

Egy tűzvédelmi rendszer a tűz keletkezésének korai szakaszában érzékeli a vészhelyzetet.

Nem véletlen tehát, hogy a tűzvédelmi rendszer szükségességét és kialakítását szigorú előírások szabályozzák a különféle intézményekben, munkahelyeken.

A tűzvédelmi rendszer célja

A tűzvédelmi rendszerek feladata, hogy érzékeljék a tűzesetet, lehetőleg a tűz keletkezésének korai szakaszában vagy akár még a tűz keletkezése előtt, majd értesítsék az illetékeseket.

Egy megfelelően kialakított tűzvédelmi rendszer – amellett, hogy életeket ment – segít az épületet ért károk minimalizálásában, valamint lerövidíti a megszokott üzletmenet helyreállításához szükséges időt. Nem elhanyagolható szempont továbbá, hogy a jogszabályoknak való megfeleléssel tetemes bírságok is elkerülhetők.

Melyek a tűzvédelmi rendszer feladatai?

Ahhoz, hogy a fenti célok megvalósulhassanak, egy hatékonyan kialakított tűzvédelmi rendszer az alábbi feladatokat látja el:

1) A tűz korai felismerése

A tűzvédelmi rendszer első és legfontosabb feladata, hogy a tűzjelző érzékelők segítségével a lehető leghamarabb érzékelje a tűz keletkezését. Mivel ilyenkor minden másodperc számít, érdemes jól megválasztani a detektorok típusát és helyét!

2) A tűz helyének meghatározása

A tűzvédelmi rendszer a tűz érzékelésével párhuzamosan behatárolja a tűz keletkezésének helyét. Érdemes tudni, hogy a védendő területen akár több tűzjelző zóna kialakítása is szükséges lehet. Ezek a zónák az épület egyes részeit fedik le: egy zóna lehet például a mélygarázs, a labor, az üzlettér vagy a gyártósor. A zónák kialakításának célja, hogy minél gyorsabban azonosítani lehessen a tűz keletkezésének pontos helyét.

3) Gyors és hatékony figyelmeztetés

A tűzvédelmi rendszer feladata továbbá, hogy a szirénákat és fényjelzőket beindítva figyelmeztesse a helyszínen tartózkodókat a vészhelyzetre. A rendszer a kijelölt személyzetnek jelzést küld a szükséges intézkedéseket illetően. A nagyobb területeket lefedő tűzvédelmi rendszerek kialakítása során épülethangosító rendszer beépítésére is szükség lehet, hogy könnyebben tájékoztatni lehessen az épületben tartózkodókat az evakuálás menetéről.

4) A tűzvédelmi berendezések működtetése

A tűzvédelmi rendszer feladatai közé tartozik továbbá az élet- és vagyonvédelmi berendezések (pl. füstelvezető ablak, tűzgátló ajtó vagy légtechnikai rendszer) működtetése. Ezen rendszerek kialakítására vonatkozó elvárásokat az 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet szabályozza.

A tűzvédelmi rendszer feladatai közé tartozik az élet- és vagyonvédelmi berendezések működtetése.

5) Az oltórendszer beindítása

Az épület jellegétől és kockázati besorolásától függően szükség lehet oltórendszer kiépítésére is. Az oltásvezérlő központ lehet önálló egység vagy a tűzvédelmi rendszer része, illetve működhet vízzel vagy gázzal is.

Érdemes tudni, hogy a vízzel oltó rendszer indokolatlan beindítása igen kockázatos lehet. A víz ugyanis visszafordíthatatlan károkat okozhat az épületben, berendezésekben, munkaeszközökben. Különösen veszélyes továbbá az alkalmazása olyan helyiségekben, ahol elektromos gépek, eszközök, nagyáramú berendezések találhatók.

Jó hír, hogy a gázzal oltó berendezés nem jár ilyen anyagi károkkal. Mivel azonban működése során csökkenti az oxigénkoncentrációt a térben, csak komoly óvintézkedések mellett használható.

6) A távfelügyelet/katasztrófavédelem értesítése

A tűzvédelmi rendszer egyik legfontosabb feladata végül, hogy továbbítsa a riasztást a katasztrófavédelem fogadó központjába és/vagy a tűzjelző távfelügyeletre. Éppen ezért alapvető szempont, hogy az automatikusan működő tűz- és hibaátjelző berendezés is üzembiztos legyen.

A tűzvédelmi rendszer típusai

Egy tűzjelző rendszer működése alapján lehet hagyományos, címezhető vagy intelligens:

1) Hagyományos tűzvédelmi rendszer

Ezt a típust a hatósági engedélyhez kötött tűzjelzőknél már csak ritkán használják. Beépítése kisebb vagy könnyen átlátható szerkezetű épületekben ajánlott.

Érdemes figyelembe venni, hogy hagyományos tűzvédelmi rendszer esetén az érzékelők jelzőkörökön keresztül csatlakoznak a központhoz, és a gyárilag beállított határérték elérésekor automatikusan jeleznek a központi egység felé. Ebből a felépítésből ered, hogy a rendszer az adott zónában levő érzékelők között nem tud különbséget tenni. Így nem azonosítható, hogy az adott jelzőkörön melyik eszköz jelzett vagy hibásodott meg. Ilyenkor helyszíni bejárás során kell megkeresni a berendezést.

Hagyományos tűzvédelmi rendszer

A hagyományos tűzvédelmi rendszer további hátránya, hogy amennyiben hiba lép fel a jelzőkörön, akkor az ahhoz csatlakoztatott érzékelők közül egyik sem fog működni.

2) Címezhető tűzvédelmi rendszer

Ennél a típusnál a jelzőhurkokra felfűzött érzékelők egyénileg vannak címezve, melynek köszönhetően pontosan behatárolható a tűz keletkezésének helye.

A hagyományos tűzvédelmi rendszerhez hasonlóan a tűzérzékelők itt is a tűzre jellemző paraméter határértékének átlépésekor jeleznek.

3) Intelligens tűzvédelmi rendszer

Az analóg vagy más néven intelligens tűzjelző rendszer a legfejlettebb típusnak számít. A hő- és füstérzékelők folyamatosan gyűjtik a környezeti adatokat és egy intelligens algoritmus segítségével értékelik is azokat. Ennek köszönhetően ez a tűzvédelmi rendszer képes arra, hogy már a határérték elérése előtt figyelmeztető jelzést adjon.

Mivel az érzékelők és a központ között interaktív kommunikáció zajlik, a környezeti hatásokkal párhuzamosan a riasztási határértékek is folyamatosan változnak. Ennek köszönhetően sokkal kevesebb a téves riasztás is.

Intelligens tűzvédelmi rendszer

Fontos szempontok a tűzvédelmi rendszer kialakítása során

Érdemes tudni, hogy egy tűzvédelmi rendszer csak akkor tudja a feladatát tökéletesen ellátni, ha a magas minőségű eszközök használata mellett a szakszerű tervezésre és telepítésre is lényeges hangsúlyt fektettek.

A tervezés során figyelembe kell venni többek között a védendő épület méretét és felépítését, valamint a vállalkozás jellegét. Eleget kell tenni továbbá a szigorú szabályozásoknak is. Európában például az EN 54-es szabvány szerint egy tűzvédelmi rendszernek a 230V-os hálózati tápellátás kiesése esetén is tovább kell működnie. Ezért az eszközöknek szünetmentes tápellátást kell biztosítani, valamint az adott rendszerre jellemző paraméterek függvényében egyedi hurokkalkulációt is kell végezni. Alapvető követelmény továbbá, hogy a beépített eszközök tűz esetén is működőképesek maradjanak egy meghatározott ideig. Ennek megfelelően például a szirénakábelezésnek tűzálló tartószerkezetre kell kerülnie, valamint a kábelnek is tűzállónak kell lennie.

A fenti szempontok alapján kell tehát kiválasztani a megfelelő rendszertechnikát, illetve meghatározni a beépítendő eszközök típusát és számát. A tervek elkészülte, valamint a hatóságokkal való egyeztetés után megkezdődhet végül a tűzvédelmi rendszer kivitelezése, telepítése és üzembe helyezése.

A tűzvédelmi rendszer karbantartásáról sem szabad megfeledkezni!

A tűzvédelmi rendszer jogszabály szerinti üzemeltetése mellett elengedhetetlen annak szakszerű karbantartása is. Felmerül a kérdés: egy magas minőségű, tökéletesen kiépített tűzjelző rendszer esetén miért van erre szükség?

A válasz egyszerű: egy tűzvédelmi rendszer csak akkor működhet megbízhatóan, ha a műszaki állapota kifogástalan. Idővel elöregedhetnek például az érzékelők, ami téves riasztáshoz, vagy rosszabb esetben a jelzés elmaradásához vezethet. A tűzvédelmi rendszerek karbantartása során ezért a szakemberek leellenőrzik annak minden elemét, megtisztítják az érzékelőket és tesztelik a rendszert.

A tűzjelző rendszer karbantartása.

Extrico: teljeskörű védelem a nap 24 órájában

A fentiek alapján egyértelmű: egy nem megfelelően megtervezett és kiépített tűzvédelmi rendszer rengeteg fejfájást okozhat a későbbiekben. Komoly problémát okozhatnak például a gyakori meghibásodások, vakriasztások vagy az átgondolatlan tervezésből fakadó magas karbantartási költségek.

Az Extrico által kínált tűzvédelmi megoldások hosszú évekre garantálják a rendszer kifogástalan működését. A tűzvédelmi rendszer kialakítása minden esetben a precíz tervezéssel kezdődik: 30 éves szakmai tapasztalattal rendelkező csapatunk az Ön egyedi igényei alapján határozza meg a tűzvédelmi rendszer felépítését. A kivitelezés során prémium minőségű eszközöket felhasználva teszünk eleget a legmagasabb tűzvédelmi követelményeknek. Így Ön biztos lehet abban, hogy stabil és hosszú távon is megbízható megoldást kap munkatársainak, ügyfeleinek és értékeinek védelmében.

Kérjen tőlünk egyedi ajánlatot

Ha már régóta keresi a hosszú távon is megbízható megoldást személyi- és vagyonvédelmével, riasztó- és kamerarendszereivel, beléptetési megoldásaival és tűzvédelmi rendszereivel, informatikai hálózataival, vagy napelemes rendszereivel kapcsolatban, akkor kérjen tőlünk 100% a cége igényeire szabott ajánlatot.

További cikkeink

Üvegkapu – Minden, amit a rendeletről és bevezetéséről tudni kell

Az Üvegkapu nevet kapta a 2022. január 1-jén élesedett rendelet, mely az építőipar működésének javítását és átláthatóságának növelését célozza. Beruházók, generálkivitelezők számára számos kérdést vet fel az új szabályozás: mi is pontosan az az Üvegkapu rendszer? Mikor kell regisztrálni? Kinek a felelőssége az Üvegkapu használata? Milyen kötelezettségeknek kell egyáltalán eleget tenni?

Mutatjuk a legfontosabb tudnivalókat!

Tovább olvasom »

Biztonságos munkavégzés érintésmentes lázméréssel

A koronavírus okozta veszélyhelyzet hazánkban szerencsére feloldásra került, de a munkavégzés és a közösségi érintkezések terén továbbra is érvényben maradnak intézkedések. Ez új fejezetet nyit az épületüzemeltetés terén, hiszen a munkahelyeken, rendezvényeken, repülőtereken vagy iskolákban való biztonságos részvétel nemcsak a kézfertőtlenítők használatával és a kötelező maszkviseléssel, hanem fejlett technológiai eszközök segítségével is támogatható.

Tovább olvasom »

„B” kategóriás irodaházak: a technikai felújítás létkérdés

Pezseg az irodapiac, sosem látott rekordokat döntenek az üresedési ráták, a bérbeadók helyzete pedig mondhatni kiváló. Azonban az „A” kategóriás irodapiac lehetőségei az építkezések dacára nem fedi le a bérlői igényeket, így a kisebb vagy árérzékenyebb bérlők a „B” kategóriás vagy régebben épült irodaházak felé kénytelenek fordulni. De mi a helyzet a „B” kategóriás irodaházakkal? Mennyire felelnek meg egy modern cég igényeinek az ilyen épületek? A technikai fejlődést látva a modernizációs kényszer ezeket az épületeket sújtja legnagyobb mértékben – azonban egy teljes körű gyengeáramú felújítás esetén nyugodtan versenybe szállhatnak a bérlőkért!

Tovább olvasom »