Megbízható tűzvédelmi rendszer
egy kézből

A megfelelő tűzvédelmi rendszer kialakítása munkatársai, valamint tárgyi- és egyéb értékeinek védelme szempontjából az egyik legfontosabb feladat. Modern, megbízható tűzvédelmi eszközeinkkel, rendszereinkkel és kiemelkedő szakmai tudásunkkal, mi ebben segítünk önnek.

A tervezéstől a beüzemelésen át a karbantartásig

Tudatos vezetőként a hét minden napján, a nap 24 órájában szeretné biztosítani épületeinek, munkatársainak és tárgyi értékeinek maximális védelmét? Bízza ránk meglévő tűzvédelmi rendszerének felülvizsgálatát, új rendszerének tervezését, kiépítését, a szükséges hivatalos dokumentációk elkészítését, valamint tűzvédelmi rendszerének hosszú távon is megbízható karbantartását!

Tanácsadás

Tervezés

Kivitelezés és dokumentálás

Karbantartás

Milyen tűzvédelmi rendszerre van szüksége?

A tűzvédelmi rendszerek célja, hogy akár már a veszély keletkezése előtt, annak egy korai szakaszában felismerjék a tűz és füst jelenlétét, beazonosítsák annak helyét és egyértelmű jelzést adjanak nekünk (illetve a tűzoltóság, katasztrófavédelem csapatának). 

Ennek megfelelően a tűzjelző rendszereknek három nagy csoportját különböztetjük meg:

Hagyományos tűzvédelmi rendszer

Ezt a típust már ritkábban használják a hatósági engedélyhez kötött tűzvédelmi rendszerek sorában, hiszen a rendszer az épület különböző zónái között nem kommunikál. Ezáltal a tűz jelenlétét képes jelezni, viszont annak helyét nem képes megmutatni nekünk.

Címezhető tűzvédelmi rendszer

Mivel a jelzőhurkokon található érzékelők mindegyike külön-külön címezett, és ezek az érzékelők kommunikálnak a központtal, így ez a tűzvédelmi rendszer már képes megmutatni nekünk a tűz kialakulásának helyét (zónáját).

Intelligens tűzvédelmi rendszer

A jelzések feldolgozása részben az intelligens tűzérzékelőben, részben pedig az intelligens központban történik, amely több érzékelő jelét egymással összevetve értékeli. Így a riasztási határértékek automatikusan változnak a környezeti hatásokat figyelembe véve, ami miatt a téves riasztások száma jelentősen lecsökken.

Tűzvédelmi rendszer A-Z-ig

Az EXTRICO név 2011 óta egyet jelent a stabil és hosszú távon is megbízható személy- és vagyonvédelmi rendszerek tervezésével, kivitelezésével és karbantartásával. Ennek meghatározó eleme, hogy megtaláljuk az ügyfeleink számára legideálisabb tűzvédelmi rendszert, azok eszközeit és a hatályos jogszabályok követésével teljes körű segítséget nyújtunk a rendszerek megbízható működésében.

20+ éves szakmai tudás

Magasan képzett szakértőink és mérnökeink munkájában nem ismerünk kompromisszumot.

Minőségi tűzvédelmi eszközök

Kizárólag olyan tűzvédelmi eszközöket választunk az ön számára, melyek minőségéről mi is megbizonyosodtunk.

100% garancia

Maximálisan megbízunk csapatunk szakmai tudásában és termékeink minőségében, így bátran vállaljuk garanciánkat.

Megbízható minőség

Az ISO-9001-2015 minőségbiztosítási rendszernek köszönhetően ön is megbízhat tűzvédelmi termékeink és szolgáltatásaink minőségében.

5 fontos szempont
a tűzvédelmi rendszerek világában

Mielőtt megterveznénk tűzvédelmi rendszerét és kiválasztanánk a szükséges eszközöket, érdemes ezt az 5 fontos szempontot is átgondolnia:

value
Milyen eszközöket, berendezéseket és helyszíneket fog védeni az új tűzvédelmi rendszer?
area
Mekkora területet szükséges lefednünk a teljes tűzvédelmi rendszerrel?
shape
Vannak-e olyan területek az épületen belül, amik tűzvédelmi szempontból veszélyeztetettebbek?
rate
Fontosnak tartja-e, hogy a tűzvédelmi rendszer a lehető legalacsonyabb hibaszázalékkal (téves riasztás) működjön?
Mennyire változóak a védeni kívánt belső tér tűzvédelmi értékei? Változik-e a hőmérséklet (pl. gyártási területen, garázsokban) és az oxigénszint?

Gyorsaság

Megbízhatóság

Egyedi megoldások

Stabil beszállítói háttér

Minőségi tűzvédelmi termékek

Megbízható műszaki támogatás

Milyen dokumentumokra lesz még szükségünk?

Ahhoz, hogy a lehető legpontosabban tudjuk felmérni tűzvédelmi igényeit, az alábbi dokumentumokra és információkra lesz szükségünk öntől:

Tűzoltósági határozat

Tűzvédelmi besorolás

Helyszíni alaprajz (szerkeszthető formátumban)

Metszet (szerkeszthető formátumban)

Milyen céllal használják a létesítményt a mindennapokban?

A leggyakrabban felmerülő kérdések a tűzvédelmi rendszerekkel kapcsolatban:

Egy megbízhatóan működő tűzvédelmi rendszerre minden olyan épületben szükség van, ahol az ott dolgozók és az épületet látogató vendégek, valamint az épületben található minden tárgyi eszköz és érték tűzvédelmét biztosítani szeretnénk.

Kötelező beépített tűzjelző berendezéseket helyezni az alábbi esetekben:

Kereskedelmi szálláshelyeken, kollégiumokban, diákszállókban, munkásszállókban, menekülésben korlátozott személyek lakóotthonában, középmagas épületekben (13,65 méter felett), magas épületekben (30 méter felett), pénzintézetekben, épületek számítógép-központjaiban, ha alapterületük meghaladja a 150 m2-t, fekvőbeteg-ellátást végző intézményekben, fogyatékos személyek (mozgássérültek, vakok, siketek) és időskorúak (60 év felett) egészségügyi, ellátás vagy felügyelet melletti elhelyezésére szolgáló, legfeljebb kétszintes épületekben, amennyiben egy tűzszakaszban lévők száma meghaladja a 100 főt vagy az egyirányú kiürítés esetén az 50 főt, múzeumokban, levéltárakban, könyvtárakban esetében, amennyiben azok alapterülete meghaladja az 1000 m2-t, színházakban, ha annak belmagassága meghaladja a 8 métert, fedett piacokon, vásárcsarnokokban, ha bármelyik tűzszakasz területe meghaladja a megengedett tűzszakasz méret 50%-át, többszintes mélygarázsokban, melyben szintenként több mint 20 gépjárművet tárolnak, és az alsó szintek elhagyása csak a felette lévő szinteken keresztül történhet.

Annak megfelelően, hogy egy tűzvédelmi rendszer milyen pontossággal és a tűz kialakulásának melyik szakaszában képes mérni és jelezni, többféle tűzvédelmi rendszert is megkülönböztetünk. Csapatunk segít megtervezni az ön számára legideálisabb tűzvédelmi rendszert és kiválasztani a működésükhöz szükséges tűzvédelmi eszközöket, így forduljon hozzánk bizalommal ebben a kérdésben!

A hatályos jogszabályok egyértelműen előírják, hogy kötelezően fél évenként szükséges a meglévő tűzvédelmi rendszerét karbantartani. Fontos, hogy ezt a karbantartási munkát is szakmailag felkészült, a megfelelő engedélyekkel rendelkező csapatunk végezze önnek. A karbantartásról átadjuk önnek a szükséges hivatalos dokumentációt is.

A megfelelő karbantartáshoz szükség van Tűzvédelmi szakvizsga bizonyítványra minden olyan személynek, aki a projekten dolgozik, illetve a cégnek is szüksége van egy igazolásra, az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóságtól. Csapatunk természetesen minden ilyen szükséges dokumentummal rendelkezik.

A tűzvédelmi rendszerek beüzemeléséhez a megfelelő szakmai tudásra és a szükséges dokumentumok (Tűzvédelmi szakvizsga bizonyítvány, Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság hivatalos igazolása) van szükség. Ezek hiányában ön nem tudja elvégezni a tűzvédelmi eszközök beüzemelését és karbantartását.

Igen. A tűzvédelmi rendszerek tervezésének, kivitelezésének és karbantartásának elengedhetetlen feltétele a megfelelő, hivatalos (OTSZ által elfogadott) dokumentációk elkészítése, így ön ebben is számíthat a segítségünkre.

A tűzvédelmi eszközök meghibásodása esetén a mai modern eszközök azonnal jelzik a fennálló problémát, hibát. Kérjük, ilyen esetben a lehető leghamarabb forduljon hozzánk, hogy el tudjuk hárítani a meghibásodást!

A hagyományos tűzvédelmi rendszereket ma már nagyon kevés esetben szokták választani a szakértők, hiszen ezek a rendszerek nem címezhetőek, az egyes érzékelők nem kommunikálnak egymással, így nem tudják megmutatni a tűz kialakulásának helyét. Kisebb, egy légterű, kevésbé veszélyeztetett helyiségek tűzvédelmére azonban kiválóan alkalmasak.

Ezzel szemben a címezhető tűzvédelmi rendszerek előnye, hogy az érzékelők külön-külön is képesek megmutatni, hol a keletkezett tűz helye. Mindkét rendszer a megadott határértékek átlépése után jelez.

Míg az intelligens tűzvédelmi rendszerek a mai legmodernebb technológiát alkalmazzák és folyamatosan monitorozzák a környezetet. Ennek megfelelően a tűz (füst) kialakulásának már egy nagyon korai szakaszában képesek észlelni a bajt és jelezni azt felénk (nem csak a határértékek átlépése után).