Project Description

„B” kategóriás irodaházak: a technikai felújítás létkérdés

megjelent: ogh.hu ; uzletihirszerzes.hu

Pezseg az irodapiac, sosem látott rekordokat döntenek az üresedési ráták, a bérbeadók helyzete pedig mondhatni kiváló. Azonban az „A” kategóriás irodapiac lehetőségei az építkezések dacára nem fedi le a bérlői igényeket, így a kisebb vagy árérzékenyebb bérlők a „B” kategóriás vagy régebben épült irodaházak felé kénytelenek fordulni. De mi a helyzet a „B” kategóriás irodaházakkal? Mennyire felelnek meg egy modern cég igényeinek az ilyen épületek? A technikai fejlődést látva a modernizációs kényszer ezeket az épületeket sújtja legnagyobb mértékben – azonban egy teljes körű gyengeáramú felújítás esetén nyugodtan versenybe szállhatnak a bérlőkért!

Úgy tűnik, aki a piaci igényeket megértette, és reagál is rá, az a felújítás, modernizálás mellett dönt a „B” kategóriás ingatlanok esetében. Ezzel nemcsak a bérleti díjak, hanem a bérlők elégedettsége is növelhető, nem beszélve az épületek korszerűsítése nélkül bekövetkező piac- és értékvesztésről.

Az ingatlanpiaci szakértők szerint az elkövetkezendő évtizedben éppen ezért az egyik nagy feladat az elavult technológiákkal rendelkező épületek ráncfelvarrása lesz. Ez azonban nemcsak az épületek szigetelését vagy például energetikai korszerűsítését jelenti, hanem legalább ilyen fontos – ha a munkavégzés szempontjából nem fontosabb – az irodaházban dolgozók számára az internet sávszélessége és a biztonsági kamerarendszer megfelelő működése.

2019

Az EXTRICO Systems Hungary Kft. mint gyengeáramú kivitelezéssel foglalkozó cég éppen ebben látja a korszerűsítés egyik legnagyobb kényszerét. Tapasztalataik szerint egy elavuló technológiával rendelkező irodaépület nemcsak az egyre növekvő bérlői igényeket nem szolgálja ki, hanem egyenesen nehezíti adott esetben az irodai dolgozók munkáját. Ami előbb-utóbb a bérleti díjak csökkenését vagy a bérlők elvesztését jelentheti.

„Ha csak egy épület tűzjelző berendezését vesszük alapul, már akkor is 8-10 év után szükséges a rendszer újítása vagy fejlesztése. Az irodaépület helyi informatikai hálózatának még ennyi idő sem kell, hogy a munka kínkeservessé vagy lehetetlenné váljon, és akkor még nem beszéltünk a biztonságtechnikai rendszerről…” – mondta el az EXTRICO műszaki igazgatója.
Tapasztalataik alapján ennél is egyre nagyobb igények jellemzik a bérlőket, például az internet adta lehetőségeket egyre nagyobb mértékben használják és használnák az irodai környezetben, az irodai nyomtató és a mobiltelefon vagy a beléptetőkapuk és a munkaidő-nyilvántartás, vagy akár a bérszámfejtés egybekapcsolására is.

Az EXTRICO szerint a hosszú távú bérbeadásban gondolkodó irodapiaci üzemeltetőknek az ingatlan kategóriájától függetlenül alapvetően kalkulálni kell az időszakos technikai felújításokkal. Vagy érdemes egy hosszú távú, tervezett rendszerfelügyeletre és karbantartásra szerződni a gyengeáramú rendszerek kivitelezést végző céggel. Ez esetben ugyanis nem kell fejben tartani, figyelemmel kísérni a folyamatos technológiai fejlesztéseket, a rendszerek elavulásának idejét, hiszen a megfelelő szakemberek megteszik ezt, és mindezt az ingatlanüzemeltetés szempontjából költséghatékonyan.

Tudunk Önnek segíteni?

Vegye fel velük a kapcsolatot

Írja meg nekünk kérdését, kollégáink keresni fogják! A adatkezelési dokumentumot itt találja!

  Vezetéknév *
  Keresztnév *
  Email cím *
  Telefonszám

  Mivel kapcsolatban ír nekünk?

  Miben tudunk segíteni?